De grens tussen gratis werken en marketing

Laatst las ik op facebook de noodkreet van een kunstenaar, aan wie vaak gevraagd wordt om een klein optreden te doen tegen een geringe beloning. De noodkreet luidde: hoe kan ik dit nu doen tegen zo weinig geld, terwijl ik ook nog eens 2 uren onbetaalde voorbereiding erin moet steken?! Waarom doe ik het dan toch? Er zijn twee veel voorkomende redenen waarom kunstenaars en andere zzp’ers dat doen.

1. Kunstenaars hebben een roeping, ze doen alles voor de kunst. En zij niet alleen. Veel zzp’ers, die eigenlijk een inkomen willen verdienen, zijn vooral bezig met de mooie dienst die zij de maatschappij willen leveren. En marketing of acquisitie vinden ze eigenlijk maar laag- bij-de-gronds in vergelijking met de hogere waarden van waaruit ze werken: de liefde voor hun vak en hun idealen.

2. Klanten en opdrachten, daar doe je alles voor. Dus ook een klein optreden, een korte workshop, een blog, en zo meer. Je moet immers een spierinkje uitgooien om een kabeljauw te vangen. Wie weet wat ervan komt! En je hoort toch overal dat content marketing dè manier is om naamsbekendheid en klanten te krijgen?

Het zijn allebei goede redenen … en toch niet. De fout zit in de mateloosheid, in alles doen om… Het is prachtig om te werken vanuit je ideaal, je passie. Daar zit je kwaliteit. En het is ook goed om weg te geven van je expertise om daarmee een naam op te bouwen en klanten te werven.

De kunst is een strategie te hebben waar dit in past. Het lijkt saai, maar het is noodzakelijk om een ondernemingsplan te maken om te komen van een nauwelijks betaalde hobby naar een inkomen waar je van kunt leven. Want in dat ondernemingsplan past dan marketing en marketing bestaat ook uit (vrijwel) gratis je kennis en kunde weggeven. Dan weet je hoeveel tijd je in deze activiteiten mag (nee: moet) steken en dan heb je meer plezier in je optreden, je blog of je workshop.

Weet je niet zeker of je ideaal een hobby is of een inkomstenbron? Neem dan contact op voor een gratis gesprek. 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: